Zsólyami Judit

 

MATEMATIKA ÉS LOGIKA
Gyermekként mindig arra vágytam, hogy pedagógus legyek.  Így végeztem középiskolai tanulmányaimat óvónőként. Érettségi után mégis a tanítói pályát választottam. Nagy szeretettel, elhivatottsággal, ambícióval és lelkesedéssel tanítom a kisiskolásokat 12 éve.

Pályám során büszke vagyok arra, hogy versenytanításokon vehettem részt. Szakmai munkám elismeréseként felkértek a kerület és az iskolám munkaközösségének vezetésére. Itt különböző versenyeket szerveztem és bonyolítottam le. Szakmai konferenciákon és továbbképzéseken vehettem részt, ahol megismerkedhettem új irányzatokkal, lehetőségekkel. Manapság főiskolai hallgatók mentora vagyok, tartok szakmai napokat, bemutató órákat pedagógusoknak és nyílt órákat szülőknek. Folyamatosan képzem magam, hogy tanítványaimnak a lehető legjobbat nyújthassam.

Szeretem kipróbálni és alkalmazni tanításomban az új módszereket. Tanítványaimat a gondolkodva tanulásra inspirálom, óráimon figyelek a differenciált oktatásra. Ezt a módszert azért szeretem, mert a tehetséges gyerekek lehetőséget kapnak a fejlődésre és a lassabban haladóknak is sikerélményt tudok nyújtani. Kreatív megoldásokra ösztönzöm a nálam tanulókat, így használom a nyílt végű feladattípusokat is. Örülök annak, ha a gyerekek nem csak egyféle megoldást találnak a feladatra vagy kérdeznek. Úgy gondolom, mindenkiben ott rejtőzik a tehetség, csak fel kell ismerni, mint egy aprócska gyémántot.

Fontosnak tartom a szülők és a pedagógus közötti munkakapcsolatot, kommunikációt, mert hiszem, hogy egy gyermek előre haladásában, tehetségének kibontakoztatásában csak a családdal együtt érhetünk el sikereket. Ajtóm mindig nyitva áll azok előtt, akik segítségemet, tanácsomat kérik. Ezért is találkozunk gyakran a szülőkkel, szervezünk közös kirándulásokat, programokat, hogy megismerjem őket és ők is engem. Kötetlenül tudjunk beszélgetni legnagyobb ajándékukról, a gyermekükről. Sokszor kapok meghívást és szívesen megyek versenyekre, tornabemutatókra, bajnokságokra, koncertekre, kiállításra, ahol a gyerekek szerepelnek.

Büszke vagyok arra is, hogy régi tanítványaim közül bíztatásomra indultak el matematikai, informatikai vagy képzőművészeti pályán illetve folytatnak ilyen területen tanulmányokat. Mert, ahogy Gyarmaty Éva is írja: „ A tehetség kincs. Önmagában hordozza a fejlődést, mint egy mag és természetes módon kifejlődik. Szükség van a megóvására, gondozására.”